Troliu forestier – Construit și testat pentru a rezista celor mai dure condiții de muncă

Publicat pe 21 octombrie 2020

Ecosistemele forestiere, caracterizate printr-o mare complexitate, sunt capabile să frunizeze o gamă foarte mare de servicii. Serviciile de aprovizionare, în care se încadrează și serviciile de aprovizionare cu lemn pentru diferite utilizări, au un efect tangibil, însă pentru aducerea acestei resurse în circuitul economic este necesară aplicarea unei game de lucrări, mare parte din ele de natură pur forestieră.

O parte integrantă a acestor lucrări sunt operațiile de exploatare a lemnului, care conform literaturii de specialitate românești, sunt grupate în procese parțiale ca: recoltarea, colectarea, lucrările din platformele primare, transportul tehnologic și lucrările din centrele de sortare și preindustrializare a lemnului. O parte dintre acestea: recoltarea, colectarea, lucrările din platforma primară și, parțial, transportul tehnologic se desfășoară în cuprinsul fondului forestier.

Când astfel de operații se desfășoară pe distanțe foarte lungi, consumul de timp și productivitatea muncii sunt afectate în timp ce efortul fizic depus poate crește.

Colectarea lemnului

Procesul tehnologic de colectare reprezintă partea procesului de producţie a exploatării pădurilor în care materialul lemnos, după recoltare, este deplasat de la cioată până în platforma parchetului, lângă o cale permanentă de transport.

Colectarea este partea cea mai dificilă a procesului de producţie a exploatării lemnului, afirmaţie confirmată de faptul că în acest proces se consumă, raportat la întregul proces de producţie al exploatării lemnului, circa 70 % din energia umană, 100 % din energia animală, circa 90 % din necesarul de carburanţi şi se înregistrează cele mai mari cheltuieli, aproximativ 65…75 % din totalul cheltuielilor de producţie necesare pentru punerea în valoare a masei lemnoase dintr-un parchet.

Deoarece fiecare etapă de deplasare se desfăşoară în condiţii specifice cu mijloace adecvate, la colectare se deosebesc, corespunzător fiecărei etape caracteristice, operaţiile de: adunat, scos şi apropiat.

În urma recoltării, masa lemnoasă este răspândită pe întreaga suprafaţă a parchetului şi pentru a se realiza o deplasare în condiţii economice rentabile a acesteia este necesară folosirea unor mijloace de colectare capabile să deplaseze sarcini cât mai mari la o cursă.

De aceea colectarea se realizează în condiţii specifice, care constau, de fapt, într-o concentrare progresivă a masei lemnoase pe suprafaţa parchetului. Deplasarea se face, într-o primă etapă, pe trasee neamenajate, în condiţii naturale de teren, folosind, în general, mijloace manuale sau atelaje, urmată de o deplasare făcută cu mijloace mecanizate, pe trasee amenajate (căi de colectare).

Variabilitatea mare a condiţiilor de lucru de la colectare fac ca mijloacele folosite pentru deplasarea lemnului în cadrul acestui proces să fie, în general, specializate pentru anumite domenii de activitate în care efectele economice şi ecologice ale utilizării lor sunt în concordanţă cu necesităţile de punere în valoare a masei lemnoase.

O caracteristică general valabilă a colectării este variabilitatea condițiilor de lucru, care are o influență importantă în desfășurarea acestui proces și impune realizarea colectării folosind parametri constructivi și funcționali specifici.

Condiţiile de lucru de la colectarea lemnului pot fi caracterizate prin:

Cunoaşterea factorilor de influenţă şi a forţelor necesare pentru realizarea deplasării lemnului permite alegerea unor soluţii de colectare adecvate sau intervenţia, în sensul reducerii influenţei nefavorabile a condiţiilor de lucru, astfel încât deplasarea să se facă cu consumuri cât mai mici de energie, respectiv cu cheltuieli cât mai mici.

Mijloacele folosite în prezent la colectarea lemnului, fiind specializate pentru anumite domenii de utilizare, îndeplinesc, în general, cea mai mare parte a acestor cerinţe.

Troliul forestier pentru cele mai dure condiții de muncă

În procesul de colectare sunt situații în care tractorul nu poate, sau nu trebuie, să pătrundă până la cioată în vederea evacuării lemnului. Pentru astfel de situații, când colectarea trebuie să se realizeze în două etape distincte (adunatul și apropiatul), tractoarele forestiere folosite la colectarea lemnului sunt prevazute cu echipament specializat care să le permită executarea operației de adunare a lemnului.

Un astfel de echipament specializat al tractoarelor forestiere este scutul cu troliu forestier Binderberger, cu ajutorul căruia se poate realiza deplasarea lemnului de la cioată până la tractor, pe o distanță relativ mică, prin târâre.  Troliul îndeplinește rolul de a transforma, prin intermediul cablului, mișcarea de rotație a unui tambur în mișcarea de translație a lemnului adunat de la cioată. El constituie un ansamblu indispensabil care, în condițiile unei maniabilități și a unei forțe de tracțiune corespunzătoare, poate contribui la creșterea productivității tractorului forestier.

Troliul forestier Binderberger oferă o forță de tracțiune între 5,5t și 8t, în funcție de modelul troliului forestier ales. Lungimea cablului poate fi între 70 m și 80 m iar diametrul acestuia între 10 și 12 mm.

În plus scutul cu troliu forestier include echipamente standard sau opționale ca: sistem RC set remontare „Profi”, două ochiuri de glisare pe cablu, rolă de deflexie, frână cilindru, rezervor acoperit atât în exterior cât și în interior, ax acționare PTO, suport pentru drujbă, cablu cu piesă terminală, cablu cu cârlig de glisare, cuplaj bară de tracțiune, tip lanț ochet, motor pentru control regulator sau senzor de înclinare. Lățimea scutului este între 1. 5 și 1.7 m, în funcție de modelul ales iar sistemul revoluționar de transmisie a puterii de la tractor către tambur asigură pierderi de tracțiune, pe întreaga lungime a cablului, semnificativ mai mici.

Troliu cablu

Troliile forestiere Binderberger, mai puternice, mai stabile și mai durabile, sunt construite si testate pentru a rezista celor mai dure condiții de muncă și îndeplinesc următoarele condiţii:

gravitaţională disponibilă;

Zincarea la cald a tuturor elementelor din oțel face produsele extrem de rezistente la intemperii și asigură o conservare îndelungată a valorii acestora. Binderberger produce aceste trolii de mai bine de 20 ani, acumulând și oferind o experiență bogată în acest domeniu și calitate pură fabricată în Austria.

Binderberger Maschinenbau, situat în St. Georgen (Austria), proiectează și produce utilaje și dispozitive de înaltă calitate pentru recoltarea și prelucrarea lemnului. Experiența și contactul strâns cu companiile de prelucrare a lemnului, fermierii și silvicultura au fost de aproape trei decenii sursa principală pentru dezvoltarea și extinderea gamei extrem de eficiente de produse.

Bibliografie:

  1. Utilajul şi tehnologia exploatărilor forestiere : Manual pentru licee cu profil de silvicultură şi exploatări forestiere, meseria mecanizator la exploatări forestiere, clasa a XII-a  (1980), Editura Didactică și Pedagogică, București.
  2. Borz S.A., Ignea G., Oprea I., Ciobanu V., Dinulică F., 2013c. A comparison in terms of carbon emissions, cost and productivity of the most used technologies in young thinned stands – the case of Romania. Revista de Economie 36(1): 136-148.
  3. Borz S.A., Birda M., Ignea G., Oprea I., 2011. Technological aspects regarding timber exploitation using MOUNTY 4100 cable yarder. Bulletin of the Transilvania University of Braşov – Series II 4(53): 1-6.
  4. Ciubotaru Arcadie, 1996. Elemente de proiectare și organizare a exploatării pădurilor.
  5. Chiru, V. (1980): Utilaje pentru exploatări forestiere, Editura Didactică și Pedagogică, București.
  6. Heinimann HR, Stampfer K, Loschek J, Caminada L. 2001. Perspectives on Central European cable yarding systems. In: International Mountain Logging and 11th Pacific Northwest Skyline Symposium, December 10-12, 2001, Seattle, Washington, USA.
  7. Oprea I., 2008. Tehnologia exploatării lemnului. Editura Universităţii Transilvania din Braşov.
  8. Oprea I., Borz S.A., 2007. Organizarea şantierului de exploatare a lemnului. Editura Universităţii Transilvania din Braşov.
  9. Ungureanu S., 1997. Mecanizarea exploatărilor forestiere. Editura Universității Transilvania Brașov.


Articole similare
AUSTROFOMA 2023 – Inovație și Sustenabilitate în Silvicultura Austriacă
7 august 2023

AUSTROFOMA 2023 – Inovație și Sustenabilitate în Silvicultura Austriacă

AUSTROFOMA este cea mai mare expoziție de mașini și echipamente forestiere din Austria, care se organizează o dată la patru ani. Anul acesta, AUSTROFOMA va avea loc între 26 și 28 septembrie 2023, la Stuhleck, în comuna Spital am Semmering. Acest loc a fost ales pentru că oferă condiții variate de teren, care permit utilizarea diferitelor tehnologii de recoltare a lemnului în condiții diferite.

(mai mult…)
Cele mai importante târguri forestiere europene în 2023
4 aprilie 2023

Cele mai importante târguri forestiere europene în 2023

În fiecare an, zeci de mii de oameni din întreaga lume se adună la târguri forestiere pentru a se informa cu privire la cele mai recente inovații în industria forestieră și pentru a împărtăși cele mai bune practici. Targurile forestiere reprezintă o oportunitate unică de a vedea cele mai recente tehnologii și echipamente, de a asista la demonstrații și de a participa la discuții cu experți din industrie.

(mai mult…)
Japa