Africa. Plantații forestiere și elefanți.

Publicat pe 6 aprilie 2018

Africa de Sud – națiunea curcubeu, țara cu 11 limbi oficiale, republică proclamată în 1961 cu imaginea profund marcată de apartheid și poziție controversată pe plan internațional. Stat multietnic cu cea mai dezvoltată economie dintre statele africane și trei capitale: Pretoria (executivă), Cape Town (legislativă) și Bloemfontein (judiciară), patria lui Nelson Mandela și unul dintre cele 17 state declarate „megadiverse” (CI) .

Am ajuns in Africa de Sud în ianuarie. Practic, am fugit de gerul românesc pe una din vastele plantații forestiere sud-africane cu ocazia unui schimb de experiență profesională organizat de o companie multinațională.

Statisticile FAO spun că doar 7% din suprafețele împădurite sunt plantații și doar 2% sunt plantații industriale cu creștere accelerată. Africa de Sud nu dispune de o climă potrivită acestui tip de producție și totuși, datorită generării de specii hibride – cele 2 companii – Sappi și Mondi – liderii pieței sud-africane de celuloză și hârtie au reușit să extindă plantațiile pe suprafețe nepretabile anterior. Speciile predominante sunt Pinus patula și Pinus elliotti (specii moi) și Eucalyptus grandisis.

Suprafața declarată a plantațiilor forestiere din Africa de Sud e de 1,5 milioane de hectare din care 24% – proprietate privată. Astfel, Mondi Forests gestionează 307.000 ha hectare de pe care reușeste să recolteze anual 4,5 milioane tone de lemn iar Sappi deține 479.000 hectare cu aproximativ 27,4 milioane tone de lemn pe picior.

Sectorul forestier este relativ nou pentru Africa de Sud și contribuie cu aprox. 1% la PIB cu o distribuție regională neuniformă : KwaZulu-Natal – 4,4%, Mpumalanga – 3,7 %, Eastern Cape – 0,6% si aproximativ 0,6 % – Limpopo. Oferă 165.900 locuri de muncă și generează mijloace de subzistență pentru 652.000 locuitori ai zonelor rurale.

Sistemul managementului forestier

Strategiile de exploatare forestieră din regiunea sud-africană  sunt  susținute prin modelare financiară și sunt în concordanță cu maximizarea rentabilității financiare. Vârsta arboretelui nu mai este un factor determinant în planificarea operațiunilor de silvicultură, cum ar fi (d)elagajul, reducerea consistentei  și tăierea rasă, dar rămâne un indicator important pentru o gestionare durabilă.

Cota de recoltă

Regulamentul privind cota de recoltă  ia în considerare următoarele aspecte.

Tehnologii de exploatare  și echipamente utilizate

Sistemul de recoltare care urmează să fie utilizat este determinat de complexitatea specificațiilor produsului, a materiei prime care trebuie prelucrate și a terenului.

Sistemele de recoltare  mecanizate sunt preferate datorită creării unui mediu de lucru mai sigur, optimizării stocului și a aprovizionării.

Tehnologii de exploatare forestieră utilizate :

Echipamente forestiere utilizate:

Brand-uri: John Deere, Tigercat, soluții hibride – excavatoare + cap procesor (Waratah), Bell.

Echipamente folosite pentru diverse metode de exploatare :

Utilizarea echipamentelor și utilajelor forestiere permite atingerea unor indicatori foarte buni de productivitate.

Vârsta de recoltare (destinația plantației) :

Volumul la hectar în aceste condiții este :

Industria forestieră în Africa de Sud – grad ridicat al mecanizării forestiere, productivitate orară și zilnică mare, planificare riguroasă, distanțe mici de scos-apropiat, planificarea și predictibilitatea lanțului de aprovizionare,  logistică combinată (rutier+feroviar), capacitate per mijloc de transport ridicată (tonaj net/camion ~40-45 t).

De la plantații la elefanți!

Kruger National Park – una dintre cele mai mari rezervații din Africa. Are o suprafață de 19.485 kilometri patrați, 360 km de la nord la sud și 65 km de la est la vest. Kruger este primul parc național și este protejat de guvernul Republicii Africii de Sud din 1898 și  face parte din Marele Parc Transfrontalier Limpopo care este compus din Kruger National Park, Gonarezhou National Park din Zimbabwe și Limpopo National park din Mozambique. De asemenea, Kruger National Park a fost inclus de UNESCO în programul Man and Biosphere Reserve.

Photo source : http://www.rachellewrattenphotography.com

Casă pentru un număr impresionant de specii – Kruger Park este una din principalele atracții turistice din zonă iar un walking safari e o experiență unică !

Pentru că  #neverstoplearning  – e ceea în ce credem noi la ForstPan !Articole similare
Mai – Noutăți din sectorul forestier
27 mai 2020

Mai – Noutăți din sectorul forestier

Noutăți din sectorul forestier

1. Un nou ghid FAO pentru securitatea și sănătatea în muncă în activitatea de exploatare forestieră.

(mai mult…)
Aprilie -Noutăți din sectorul forestier
28 aprilie 2020

Aprilie -Noutăți din sectorul forestier

1. Corona-virus in exploatarea forestiera

2. Analiza comparativa a diferitelor tipuri de tractoare forestiere

3. Cum se tensioneaza corect un lant de motofierastrau

(mai mult…)
Japa